Най-скъпите имоти в големите градове на България показват тенденция на повишение на цените, но на най-големия пазар – този в София, намираме напълно противоположна тенденция – на понижение на предлагането и задържане на цената, показа проучване на Profit.bg.

В края на август в столицата имаше три имота с продажни цени от над 1 милион евро, а в момента те са два, като определено цената на едното предложение можем да определим като нереална.

Става въпрос за цена от 1.125 млн. евро за тристаен апартамент от 86 кв. м в Лозенец. Това прави цена на кв. м. от 13 080 евро – напълно нереалистично, освен ако не става въпрос за грешка в обявата.

Ако неглижираме тази обява, то остава един офертиран имот с цена 1 млн. евро, като той е на пазара от повече от година и половина.

Продажната цена от 1 391 600 евро е непроменена от края на август. Тя е за апартамент в центъра с уникална гледка към Руската църква. Апартаментът е с площ от 284 кв. м и цената на кв. м излиза 4 900 евро

Интересен е фактът, че най-скъпият апартамент, който се предлагаше в края на август на цена 1.5 млн. евро, вече не е в продажба. Той също бе на пазара от близо година и половина, а това че го няма, означава, че или е бил закупен, или собственикът му се е отказал да го продава.

Освен неблагоприятната обстановка на пазара на ултраскъпи имоти, негативен фактор в столицата е цялостният спад на обявените за продажба имоти с цени над 500 000 евро от края на август.

На фона на 46 предложения през август, към днешна дата те са 43.