След законодателните промени, свързани с инвестиционните фондове в недвижими имоти в Германия, от немската борса Deutsche Börse предлагат създаването на специален сегмент, където да се търгуват подобни компании при представянето на първия подобен фонд.

От немската борса заявиха, че ще представят и индекси, следящи изменението на тези фондове, които ще подпомагат инвеститорите за по-лесно проследяване на тенденциите в сектора.

Очаква се новият сегмент да предостави значителни възможности както за инвеститорите с интереси към недвижимите имоти, така и за инвестиционните компании, даващи им достъп за бързо и лесно набиране на необходими за инвестиции капитали.

В същото време, посредством опита на немската борса и нейните традиции, на инвеститорите ще се предостави прозрачност и пълна информация за вземане на инвестиционни решения, коментират от ръководството на немската борса.

Новият сегмент на борсата, по прогнози на специалистите, ще се радва на значителен интерес както от местни, така и от чуждестранни индивидуални и институционални инвеститори, на фона на бурния ръст на сектора през последните години. Очаква се още той да повиши ликвидността на борсата като цяло.

Немската борса ще представи два индекса, като единият ще следи изменението в цените на всички инвестиционни фондове, а другия това на 20-те най-големи инвестиционни фонда. Теглото на фондовете в индекса ще се предопределя от тяхната пазарна капитализация и "фрий флоут".

Ще бъдат представени на пазара и инвестиционни продукти, базирани върху тези индекси като фючърси, индексни фондове и др., които ще дадат по-голяма инвестиционна алтернатива за инвеститорите.

Немският пазар ще бъде достъпен за набиране на средства, както от местни така и от международни инвестиционни фондове.