Станали богати благодарение на очакваното листване на борсата на своя работодател, служителите на Facebook се сблъскаха с неочаквани главоболия:

Тази къща с четири стаи се намира в квартал в Пало Алто, Калифорния. Тя се оценява на 1.6 млн. долара, но бе продадена за 2.1 млн. долара.

Цената е очевидно неоправдана, но единадесет души са се борили да я придобият, като седем са били готови да платят сумата незабавно. В кеш! Сред тях основните конкуренти са били служители на Facebook.

В навечерието на IPO-то на работодателя си, в главата на много служители, станали изведнъж много богати благодарение на притежаваните от тях акции, се зароди една и съща идея: да си купят къща.

Но как жителите на града могат да бъдат сигурни, че тези 3 000 души, които работят във Facebook, няма да взривят цените на пазара?

За да се справят с големия брой желаещи да си купят дом, агенциите в Пало Алто вече искат писмено мотивиране на офертата и което е прекалено- името на работодателя.“Фейсбукърите“ надуха истински балон в града, в който се намира централата на компанията им и местните жители са разтревожени, че цените ще скочат с 30-60% в следващата половин година.

Един малък урок по икономика на практика: ако сте богат толкова, колкото и всички около вас, цените неизменно скачат и вашите милиони не ви носят никаква полза.