Сделки с недвижими имоти почти не се сключват, по-лошо не може да стане, каза за "Стандарт" Иван Велков от Националното сдружение "Недвижими имоти". Според него в момента пазарът е сведен максимум до покупка на ново жилище, и то не с инвестиционна цел, а за собствени нужди.

Интересът от чужбина към наши недвижимости изчезна още през 2009 г. Съживяването на пазара зависи от задвижването на цялата икономика и подобряването на условията за бизнес, смята Велков.

Според брокерите на недвижими имоти интерес на купувачи има единствено към апартаменти и къщи, които са ремонтирани и готови за живеене. Хората търсят имоти на цени до около 40 000 евро, като основният интерес е към големите градове.

Никой не иска да прави инвестиции за подобрения в новите жилища. Това пък, от своя страна, води до поевтиняване на услугите на майсторите строители, казват специалистите.

Пазарът на селски имоти почти е замрял, коментират от големите агенции за недвижими имоти. Ако допреди година къща с двор на село близо до градовете е вървяла по 40 000 евро, сега цената й е около 20 000 евро и отново купувачи трудно се намират, обясняват брокерите.

Покупките на имоти във вилните зони пък са повече от редки. Възможно е да има раздвижване у нас заради кризата в Кипър и пренасочване на капитали към страната, коментира Велков. Това обаче може да се случи само при пазар, който не е надценен и спекулативен, коментира той.

Митове за пазара на недвижими имоти