С евтини коли, луксозни имоти, накити, производствени машини и дори стари самолети може да се сдобие всеки, който реши да участва в търговете за продажби на Националната агенция за приходите (НАП). Въпреки изгодните цени обаче купувачи се намират трудно, защото повечето от предложенията не са атрактивни, съобщава в. Труд.

Почти всички имоти, които данъчните успяват да разпродадат, са на длъжници. Конфискуваните или отнетите вещи от бандити не вървят. През 2010 г. например не е продаден нито един такъв имот. Причината е, че хората се страхуват да се сдобиват с имущество, което е принадлежало на престъпници, коментираха данъчни.

В имотния регистър на НАП, създаден през м.г., в момента фигурират 175 сгради и терени, от които 10 са били продадени, съобщихаот ведомството.

Изгодни цени за втори дом край морето

Истерията за покупка на втори дом на планина или море отмина. Затова не е изненада, че НАП предлага много апартаменти и офиси в хотели и ваканционни селища на предприемачи, чиито проекти са пропаднали в имотния бум и в момента имат огромни задължения към хазната. Жилищата могат да се вземат на добра цена, но купувачи пак не се намират лесно. Например данъчните от доста време се опитват да разпродадат на парче ваканционното селище “Сидер Лодж” в Банско. Кафе-аперитивът на комплекса е оценен на 100 000 лв., а сауната - 20 000 лв. Фитнесът се предлага срещу 92 000 лв., а началната цена на апартамент в комплекса е само 40 000 лв.

Продават се и 5 атрактивни имота в луксозния комплекс “Марина сити” в Балчик, като апартамент от 94 кв. м с дневна, спалня, антре, столова, кухненски бокс, баня и тоалетна е оценен на 105 870 лв. Собственикът на жилищата дължи на държавата 3.5 млн. лв.

Атрактивно предложение е двуетажна вила с гледка към морето в кв. “Галата” за 54 600 лв. на друг борчлия. За продан е обявен и апартамент в луксозния комплекс “Райска градина” в Кранево. Неговите 55 кв. м застроена площ са оценени на 64 000 лв.

Добри сделки

В края на миналия месец от НАП продадоха два апартамента по 58 кв. м на втора линия в Несебър за по 25 000 лв. Това прави 220 евро/кв. м. Имотите се намират в непосредствена близост до плажна ивица и имат излаз на пътя Несебър - Равда. Двете жилища са ново строителство, в комплекс от затворен тип, който разполага със самостоятелен басейн.

Ако търсите нещо още по-евтино, можете да си купите двустаен или тристаен в Бобов дол при средна начална цена 5-6 хил. лв. Друг е въпросът какво ще го правите и дали ви е нужен. Апартаментите са сред активите на дружеството в ликвидация “Колош” ЕАД. Преди 5 години агенцията обяви за продан общо 405 жилища, половината от които вече се продали. Остават обаче към 200, като част от тях не са в добро състояние.

В началото имаше софиянци, които купуваха от евтините апартаменти в Бобов дол за възрастните си родители, защото животът в градчето е по-евтин, отколкото в столицата, казва бившият ликвидатор на “Колош” Стоян Станков. За последната година обаче цената на жилищата скочила с около 20% заради повишаването на данъчните им оценки и интересът секнал.

От търговете на НАП обаче могат да се купят изгодно не само имоти, но и коли. Изобилието обаче не е голямо, защото министърът на финансите има право да разпределя на всички министерства и агенции конфискуваните в полза на държавата или прибраните от длъжници моторни превозни средства (МПС). Например през 2010 г. министър Симеон Дянков е раздал 56 МПС на бюджетни организации, като 30 от тях са отишли в МВР, 5 - в НСО, 10 - в общините.

Детска градина и бункер на тезгяха

Цяла детска градина в град Нови пазар е извадена на тезгяха от НАП. Теренът обаче отдавна не е на общината и там от години не играят и не попиват знания деца. Собственик е ЕТ “Виолета Топузакова”, която купила имота, но не го е ползвала. Началната цена е 58 500 лв.

Според местни хора бизнес дамата има доста борчове към различни институции. Надяват се някой да купи запуснатия имот и да отвори производство. Преди време общината отдала част от сградата за лимонаден цех.

Атрактивен имот с противоракетно укритие в идеалния център на Русе пък предлагат данъчните в крайдунавския град. Мераклии обаче няма, въпреки че след 4 насрочени търга за 7 месеца първоначалната му цена от 800 000 лв. е паднала наполовина. Имотът се продава заради дългове на фирма “МИС 96”. След 1954 г. в сградата се е помещавало управлението на строително-монтажен комбинат. Бункерът е трябвало да приюти към 115 работници при въздушна атака и има два изхода, един от които води към брега на Дунава.

Имотът включва 1063 кв. м дворно място, масивна административна сграда на 3 етажа, гараж, складове и др. Мястото е привлекателно, защото се извисява на брега край Дунав. Реката, залезът и румънският бряг отсреща са безплатни екстри, с които данъчните се надяват най-после да привлекат купувачи.

Най-скъпото имущество, което продава НАП в Сливен, пък са два имота в архитектурния резерват Жеравна. Началната им цена е 120 000 лв.

Евтини коли

Ако търсите малък джип на старо, може да се пробвате на търг във Велико Търново за “Сузуки Самурай” от 1988 г. с първоначална цена 1000 лв. Ако ви трябва бус, в НАП също имат наличен - червено “Рено Експрес” от 1986 г. за 650 лв. Но трябва да побързате преди ръждата да ги е изяла. В София човек може да се сдобие с лекотоварен автомобил “Пежо Боксер 350”, ако прецени, че начална цена от 3580 лв. го устройва. Срещу 1200 лв. се предлага лека кола “Сузуки Суифт 1000”, а “Пежо Пантер” - за 4800 лв.

За всекиго по нещо

Ако не се нуждаете от кола или апартамент, сигурно има други интересни вещи, обявени за продан от НАП, които могат да ви влязат в употреба. Например бетоновоз, дрехи, тестобъркачка или шприцове за пълнене на кроасани.

В Стара Загора наскоро данъчните пуснаха на таен търг например фадрома, камион ЗИЛ и цял тъкачен цех в Казанлък с терен от 15 700 кв. м към него. Високата начална цена на имота обаче възпира купувачите – 2.8 млн. лв. НАП в София пък се опитва да продаде цял завод - бившия комбинат “Стоманени тръби” в Септември. Срещу 7,4 млн. лв. купувачът му ще се сдобие с близо 490 000 кв. м земя и 23 сгради.

Коли от сой за жълти пари

Данъчните във Варна най-вероятно ще изтъргуват ретро автомобила, за който се твърди, че е бил част от кортежа на Ал Капоне. Вече изтичат сроковете, в които собственикът му трябва доброволно да плати задълженията си към хазната. По време на “Авто фест Варна 2010” бе обявено, че черният “Пакард 300”, произведен през 1951 г., се е ползвал за охраната на именития гангстер. Всъщност Ал Капоне е умрял през 1947 г., така че едва ли е ползвал колата.

В Пловдив обаче пласираха на търг червеното ферари на италианеца Лино Тонан заради невнесени данъци за 160 000 лв. от фирма “Суит Клоудс”, в което имал дялове. Червеният звяр бе купен от гъркиня срещу нищожните 32 хил. и пет лева.

Конфискуван луксозен автомобил БМВ Х5 също бе продаден в Пловдив. Колата, с която е правен опит за нелегално превозване на хора през Капитан Андреево, бе изтъргувана за 16 888 лв. В момента НАП предлага срещу 20 000 лв. джип “Тойота Рав 4”, който върви заедно с машини за консервиране на кисели краставички.

Очаквайте 1920 нови телевизора

До месец данъчните ще обявят търгове за продажба на 1920 броя LCD телевизора марка SONY, 130 нови хладилника NEO, накити от сребро и злато, а също и товарни композиции.

Благородните метали ще бъдат обявени за продажба в Пловдив. Сребърните накити са общо 25 килограма, а златните са 3.5 кг. На купувачите ще бъдат предложени също 3,7 кг синтетични камъни, които се използват в бижутерството.

Всички изделия са разпределени в групи, като кандидат-купувачите ще могат да наддават за една или повече от тях. Търгът ще се състои на 19 април, а подробностите за него ще бъдат публикувани в началото на следващия месец на интернет страницата на НАП.

Товарни композиции - камиони с ремаркета, ще бъдат обявени на търг през май. Возилата са конфискувани в полза на държавата заради контрабанда на митница Свиленград.

Няма купувач за стари руски самолети

Стари вертолети и самолети се предлагат за продан от данъчните във Велико Търново. Машините са на частната фирма “Еър Конкорд” на авиобоса Ганчо Даскалов, която е базирана на международното летище в Горна Оряховица.

Летателните апарати са от селскостопанската авиация и се предлагат на търг по изпълнително дело за дългове към хазната от миналата година.

За продажба са обявени 3 вертолета “КА-26” на обща стойност 129 600 лв. и два самолета АН-2 за 78 000 лв. Досега данъчните са насрочвали поне 4 процедури за наддаване, но мераклии за руските самолети и хеликоптери няма.

Поредният опит за продажба ще бъде направен непосредствено след Великден - вече е насрочен търг за 18 април.

“Това са стари самолети и хеликоптери, които вече не се ползват. Те са без летателна годност и са обявени за продан, за да не гният в хангарите. Могат да се използват единствено за резервни части. В тази финансова стагнация обаче няма купувачи. При всяко насрочване на нов търг цената им пада. Досега тя беше намалена поне два-три пъти”, коментира пред “Труд” собственикът на машините Ганчо Даскалов.