Националният салон за недвижими имоти отваря врати днес в Париж в атмосфера на многобройни питания за развитието на имотния пазар. Ако 2008 година е определена като година на внезапната промяна относно пазара, след десетилетие на непрекъснато покачване, изглежда французите няма да поискат да стават собственици на каквато и да било цена.

Проучване показва, че 74% от французите са вдъхновени да бъдат собственици на индивидуални жилища. Но с покачването на цените на недвижимите имоти, а също и с покачването на лихвите по кредитите, купуването ще се превърне в синоним на жертвоприношение за домакинствата, които не разполагат със стабилна заплата или наследствен имот.

Ако пресата постоянно апелира и окуражава хората да се обръщат към професионалисти в сферата на недвижимите имоти и да купуват, имотните форуми, отворени за всеки, показват съвсем друга картина, тази на щастливия наемател, сигурен в своите сметки и разходи.

В тези форуми не са редки случаите, в които купувачите стават за подигравка за част от данъчните, най-вече когато те потъват в дългове, за да си купят жилище, чиято цена трудно могат да си позволят без дълговете.

Дали недвижимите имоти не са надценени? Трябва да се спомене и това, че освен високите цени, все по-трудно става намирането на жилища. По-доброто, според Винсан Ронар, директор "търсене" в Polytechnique, никой не купува на реалната цена във Франция, защото не съществува показател, който може да предложи надеждни справки.

Според справка на френското издание "Le Fifgaro" по-предпочитано е да наемаш жилище, отколкото да купуваш, или казано по друг начин, отново показва картината на щастливия наемател.