Ница, Кан и Антиб все повече и повече съблазняват купувачите на недвижими имоти във Франция. В местността Кроазет е станало почти невъзможно да си купите апартамент за по-малко от 30 000 евро на квадратен метър, сочат данни, публикувани от френското електронно издание Le Figaro.fr.

Кот д'Азур си остава доста красиво място, което се е превърнало в конкуренция на едни от най-екзотичните и привлекателни места във Франция, които хващат окото на туристите.

Пазарът на недвижими имоти в Кан е доста позитивен, отбелязва Хетчлив Зинграф, директор на Агенция за недвижими имоти, като допълва: Нека да уточним, че от 1997 насам не сме имали такава силна година с 37% ръст в продажбите на недвижими имоти ( данните са за 2007 година).

През тази година се наблюдава засилен интерес на туристи от Русия и Казахстан, също така на страните от Северна Европа и най-вече от Великобритания.

През лятото имаше доста добра активност от страна както на продавачи, така и на купувачи на недвижими имоти. Хората, избрали да купят къща във Франция в едно от тези три места Кан, Ница или Антиб, са предимно европейци, но има и една част азиатци.

Данните сочат още, че тази година в класацията за най-предпочитана дестинация от туристите се издига и Кот д'Азур, където освен туристи, местните французи също обичат да почиват лятото.

Въпреки всичко най-предпочитаните места си остават Ница, със своите 350 000 жители, Кан с красивите си фестивали и Антиб със София-Антиполис - места, където продажбите на имотния пазар са доста контрастни. За последното тримесечие на 2005 и същия период на 2006 година в града е отчетен ръст от 11%, а средната цена за квадратен метър се установи на 4 000 евро.

Този скок се наблюдава най-вече в най-скъпите квартали, какъвто е центърът например, наречен "Банан", както и Кроа-де-Гард на изток или Калифорния на запад. Също така не бива да забравяме и Кроазет, където вече споменахме, че е станало невъзможно да си купите апартамент за по-малко от 3 000 евро за квадратен метър.

3 300 евро за квадратен метър в Ница, по-точно в префектурата Алп-Маритим, се възприема като нормална цена за такъв голям град, какъвто е Ница. Цените, които са двойни в някои луксозни квартали като Мон-Борон например, стигат до 7000-8000 евро за квадратен метър.

В Антиб, противно на Кан и Ница, активността на имотния пазар е доста по-слаба. Дори месец август беше доста по-спокоен отколкото е по принцип, което се свързва с новите данъчни стойности.

Месец септември обаче е свидетелство за оживяване на имотния пазар, отбелязва Сирил Месика, директор на агенция за недвижими имоти в Антиб. По антибското крайбрежие цената на квадратен метър възлиза на 3 708 евро, а на някои места дори 4 500 евро.

За един апартамент в някоя хубава резиденция в Антиб например няма да може да дадете по-малко от 8 000 евро на квадратен метър, споделя още Сирил Месика, цитирана от Le Figaro.fr.