Президентът на Русия Дмитрий Медведев вчера е дал първоначално одобрение на амбициозен план за увеличаване на площта на Москва повече от два пъти, което би освободило място за преместването на множество държавни служители и банкери извън задръстения от трафика център в заобикалящите столицата предградия, информира WSJ.

"Това е една мащабна задача, която определено е в дългосрочен план," е заявил Медведев пред кмета на Москва и губернатора на заобикалящия града регион. Засега не става ясно колко дълго ще продължи проектът и колко ще струва.

Това е една от поредицата от дългосрочни инициативи, зададени от Медведев, които имат за цел да трансформират Русия. Неговият първи мандат изтича през следващата пролет, а той все още не е обявил дали ще се кандидатира отново.

Планът за Москва, ако бъде осъществен, ще отбележи една промяна в сравнение с вековете история на този град, основан през 12 век около Кремъл и съсредоточен и до днес около него.

"Каквото и да се строеше през годините в периметъра на Москва и околния регион, всичко беше натъпквано в един център," заяви кметът на руската столица Сергей Собянин пред медиите след срещата с президента. В резултат на това в центъра на Москва не остана въздух по думите на Собянин.

Според новия план множество държавни служители ще бъдат изпратени в нов център, който в момента се намира в относително провинциални райони, югозападно от града. В същото време ще бъде построен и международен финансов център в елитно предградие в западната част. Според плана трябва да бъдат построени нови сгради, пътища, както и линии на метрото и влаковете.

Като цяло към настоящата територия на града от 1 070 кв. км ще бъдат добавени още 1 440 кв. км от заобикалящия го регион.

В момента Москва е един от най-гъсто населените градове в Европа с население от 11.5 милиона души. Гъстотата на населението достига 11 000 души на квадратен километър, в сравнение с по-малко от 7 000 в други големи градове. Последното голямо разширяване на границите на Москва е било през 1961 г., когато населението на града е възлизало на 6 милиона души.