Нов ръст на пазара на лукс имоти през първите месеци на 2013 г.

С допълнителни 4% е нараснала активността на пазара на луксозни имоти през първото тримесечие на 2013 г. спрямо последните месеци на 2012 г., се посочва в анализа на Unique Estates, компания, специализирана в продажбата на имоти във високия ценови сегмент.

Според експертите от компанията все повече се доближават очакванията на купувачи и продавачи за това коя е „справедливата” цена на имота, което води до осезаем ръст на реализираните продажби.

„Една сделка за над 1 000 000 евро реализирахме през първото тримесечие на годината”, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. „Най-търсени бяха къщите в Бояна и Драгалевци, като няколко такива на стойност между 400 000 и 600 000 евро бяха продадени от януари досега. Апартаментите в тези квартали с гледка Витоша също представляваха интерес за купувачите – тенденция, която бе напълно изчезнала през последните години. Усеща се и скок в търсенето на апартаменти в Лозенец, като той бе насочен главно към обзаведените жилища”, допълва Илиева.

По думите й много активен е бил и пазарът на наеми. Два пъти е скочил броят на сделките в сравнение със същия период на 2012 година. Най-предпочитани за наемане за периода януари-март са били луксозно обзаведените къщи в Бояна с 4 до 5 спални, както и големите апартаменти в Лозенец и в района на Докторската градина.

Пазарът на луксозни жилища продължава да се възстановява по-бързо спрямо останалите сегменти на недвижимите имоти. Причината е, че този пазар се влияе от собствени специфични фактори. Купувачите на подобни имоти обичайно не разчитат на външно финансиране, тъй като разполагат с достатъчно голям собствен капитал. Именно затрудненият достъп до ипотечен кредит е една от основните причини за продължаващата стагнация при масовите жилища, се посочва още в анализа.

Средните цени на къщи и апартаменти във високия сегмент в София най-често варират между 1500 и 1700 евро на кв. м през първото тримесечие на годината. Наемите се увеличиха през първите 3 месеца от 2013, достигайки средно 7 евро на кв.м. Най-скъпи продължават да бъдат жилищата в района на Докторския паметник и кв. „Иван Вазов” с цени от около 2000 евро на кв.м.

Потенциалните купувачи на луксозни жилища са българи или чужденци, които заемат висши управленски позиции в международни корпорации или притежават собствен бизнес. Те разполагат с относително стабилен висок доход въпреки забавянето на икономическата активност, което се наблюдава през първото тримесечие на 2013 г.

Чужденците, които работят у нас, получават високи заплати и имат възможност както да закупят собствено жилище, така и да наемат луксозен имот, който им позволява да поддържат високо качество на живот.

И през първото тримесечие на 2013 г. банковите депозити продължиха да нарастват със сравнително бързи темпове от 11-12% годишно. Влоговете в размер над 100 хил. евро надхвърлят 4 млрд. лева и представляват около 12% от всички депозити на физически лица. Освен спестявания в банка, по-заможните домакинства разполагат и с инвестиции във взаимни фондове и акции. От началото на 2013 г. акциите търгувани на българската борса поскъпнаха с 10%, а много от международните фондови пазари също отчетоха повишение. По този начин личните спестявания на по-заможните граждани достигнаха нови върхове.

Постепенно привлекателността на банковите влогове като начин за съхраняване на богатството намалява. Лихвите по банковите депозити продължиха да се понижават до 5% годишно за влогове със срок до 1 година.

Европейската дългова криза се задълбочи в началото на годината, което увеличава вероятността от ново повишаване на инфлацията и обезценка на еврото. Нестабилността на европейската икономика и политическата обстановка в България правят все по-атрактивна инвестицията в реални активи, каквито са и луксозните жилища. В настоящия момент луксозните имоти са нискорискова инвестиция, защото цените им вече се стабилизират, а доходността, която може да се получи при отдаване на имота под наем (6.5%) се конкурира с лихвите по банковите депозити.

Срокът, който е необходим за намиране на купувач на луксозен имот, продължи да се скъсява през първото тримесечие на годината. Оживлението, властващо на пазара през последните месеци, означава, че собствениците могат по-бързо да продадат своя имот, в случай че имат нужда от кеш, а купувачите могат по-лесно да се сдобият с висококачествен имот с престижна локация на изгодна цена.

Графика: Средна годишна доходност от отдаване под наем на луксозен имот

Графика: Средни цени на луксозни жилища по райони, в евро на кв.м

Графика: Средни наеми на луксозни жилища по райони, в евро на кв.м