Недвижимите имоти винаги са били много недостъпни за обикновените лондончани, което до голяма степен принуждава много от тях да живеят под наем. И докато те не са основен проблем за богатите хора във финансовата столица на Европа, сред суперабготати се формира нов тренд – да наемат луксозни имоти вместо да ги купуват.

След повишението на данъка върху транзакциите на луксозните имоти в Лондон, цените на най-скъпите имоти в столицата започнаха да се понижават. Потенциалните купувачи на имоти с продажна цена над 10 милиона паунда все по-често търсят опция да ги наемат вместо да ги купуват.

Несигурността относно потенциалното оставане на Великобритания в границите на ЕС е друг фактор, който кара в момента богаташите да мислят за наемане вместо за покупка на имот, според брокери от имотни агенции.

Броят на наемите на имоти с продажна цена от над 10 милиона паунда е нараснал над два пъти от 2011 година, като се е повишил с нови близо 33% за годината до март месец на годишна база, според данни на Knight Frank.

„Никой не очаква цените на луксозните имоти да се повишават с 10% или повече в близко бъдеще и хората смятат, че цените им ще са по-ниски“, коментира Хенри Прайър, брокер на недвижими имоти, цитиран от CNBC. Много по-лесно е да се вземе решение да се наеме един луксозен имот, вместо да се купува“.

Данъците върху имот с продажна цена от 15 милиона паунда са в размер на 1.7 милиона паунда, или еквивалента на тригодишен наем на подобен имот, според Том Бил, ръководител на звеното за жилищни имоти в Knight Frank.

Доходността на подобен род имот пък е 3.8%, което е сравнително добра възвръщаемост за собственика. Или и двете страни са доволни.

Освен ръста в броя на наеманията на луксозни имоти, се отчита и увеличаване на средната продължителност на подобен наем - до две години спрямо между 12 и 17 месеца през предходните пет години.