Имате желание да живеете в къща на брега на морето в Гваделупа? Тази мечта е по-лесна от всякога за реализиране, пише френското издание Le Figaro.fr. С не по-малко от 50 000 обяви в интернет е доста лесно да замените апартамента си в Париж или къщата си на село за някоя вила в Маями, замък в Испания или някоя къщурка в Ирландия. Да се чувстваш като у дома си, макар че всъщност си далеч от вкъщи, ето това е удобството, което вече 5 години предлагат сайтовете за размяна на жилища.

Тази формула се появи от преподавателите в Америка, но днес тя обхваща всички професионални категории, споделя Лили Енгел, директор на сайта Homelink, който предлага възможности за размяна на жилища.

Онези, които най-често се съгласяват да заменят жилището си за някое друго за определен период от време са пенсионерите или активните домакинства. За тях обикновено това е идеалният начин да заведат семействата си някъде на почивка, както и да сменят малко обстановката. Колкото до учителите, те си имат дори свой собствен сайт за размяна на жилища между учители - profvac.com. За около 60 евро на година всеки учител може да замени апартамента или къщата си за някое по-различно жилище на негов колега.

Що се касае до другите сайтове, те предлагат голям списък с апартаменти и къщи за размяна, от които можете да си изберете най-подходящото за вас. Бихте могли да си вземете къща в Ирландия на брега на морето с игрище за голф, например.

Реализирали сме 17 подобни размени във Франция и чужбина. Това лято най-предпочитани за размяна са къщи в югоизточна Испания, които обикновено се разменят за цялото лято; размяна се прави за 2 седмици близо до Аликанте и друга за 4 седмици в южна Гренада на брега на морето. При всички положения това е една голяма авантюра, обясняват Жил и Анжелик във форума на сайта switchhome.org, предлагащ оферти за размяна на жилища.

Една хубава къщичка в Ню Йорк струва доста по-малко, отколкото ваканция, при която трябва да се нощува в хотел, но мотивацията на нашите клиенти обикновено не е финансова, обяснява Лили Енгел. Това, което най-силно ги привлича и ги кара да разменят жилищата си е желанието да сменят начина си на живот с нещо по-различно и интересно в държавите, които ги привличат.

За да направите подобна размяна е необходимо да впишете данните си в някой подобен сайт, който се занимава с това, да заплатите такса, която варира в зависимост от това за колко време бихте искали да размените жилището си. И накрая е необходимо да предвидите заминаването си и да запишете в сайта точната му дата, най-малко седмица преди да заминете.

За онези, които живеят в Париж, но са решили да заменят жилището си за нещо по-интересно, това е голям плюс, защото чужденците, които мечтаят да посетят Франция, веднага се сещат за Айфеловата кула, Монмартр и Мулен Руж. На второ място по посещения от страна на чужденци се нареждат областите Марсилия и Бургундия.