Най-големият китайски град - Шанхай възнамерява да повиши контрола над покупката на недвижими имоти за чуждестранни компании, в усилията си да забави ръста в цените на недвижимата собственост, посочи публикация в държавния вестник Shanghai Daily.

По-стриктни мерки ще бъдат въведени при одобряването на покупки на недвижими имоти от страна на чуждестранни компании, коментираха регулаторните органи. Все още не е уточнено какви точно ще бъдат новоприетите действия.

Правителството вече представи специални данъци и други ограничителни действия по отношение на закупуване на недвижими имоти в стремежа си да ограничи ръста на цените.

Покупката на недвижими имоти е представлявала около 4.4 млрд. юана (580 млн. долара), или около поливаната от всички сделки за придобиване между местни и чуждестранни компании през 2006 година. Това е повишение с около 44% спрямо предходната година, сочат още статистическите данни.

По силата на приети правителствени действия, чуждестранните инвеститори трябва да са придобили правата върху земята, преди да стартират изграждането на своите инвестиционни проекти.

В същото време се поставиха нови условия пред вече съществуващите фондове за инвестиции в недвижими имоти, които ще имат нужда от допълнителни одобрения, преди да започнат реализирането на своите проекти.

Централните регулаторни органи призоваха още местните такива да затегнат контрола върху чуждестранните инвестиции, в противен случай могат да бъдат обект на значителни санкции.

Поскъпването на недвижимите имоти в страната до голяма степен предопределя и нарастването на инфлацията там.

Инфлацията в Китай, която е и най-бързо развиващата се основна световна икономика, се е повишила до най-високото си ниво от 10 години насам.

През юли инфлацията в страната е възлязла на значителните 5.6% на годишна база, което значително превиши средните очаквания на анализаторите за инфлация в размер на 4.6%.

Данните доведоха до спекулативни твърдения, че китайската централна банка ще прибегне до ново повишение на лихвите, което би било четвъртото подред за настоящата 2007 година.