Нови ограничения за покупка на недвижими имоти в най-големия китайски град - Шанхай

614
Нови ограничения за  покупка на недвижими имоти в най-големия китайски град - Шанхай

Най-големият китайски град - Шанхай възнамерява да повиши контрола над покупката на недвижими имоти за чуждестранни компании, в усилията си да забави ръста в цените на недвижимата собственост, посочи публикация в държавния вестник Shanghai Daily.

По-стриктни мерки ще бъдат въведени при одобряването на покупки на недвижими имоти от страна на чуждестранни компании, коментираха регулаторните органи. Все още не е уточнено какви точно ще бъдат новоприетите действия.

Правителството вече представи специални данъци и други ограничителни действия по отношение на закупуване на недвижими имоти в стремежа си да ограничи ръста на цените.

Покупката на недвижими имоти е представлявала около 4.4 млрд. юана (580 млн. долара), или около поливаната от всички сделки за придобиване между местни и чуждестранни компании през 2006 година. Това е повишение с около 44% спрямо предходната година, сочат още статистическите данни.

По силата на приети правителствени действия, чуждестранните инвеститори трябва да са придобили правата върху земята, преди да стартират изграждането на своите инвестиционни проекти.

В същото време се поставиха нови условия пред вече съществуващите фондове за инвестиции в недвижими имоти, които ще имат нужда от допълнителни одобрения, преди да започнат реализирането на своите проекти.

Централните регулаторни органи призоваха още местните такива да затегнат контрола върху чуждестранните инвестиции, в противен случай могат да бъдат обект на значителни санкции.

Поскъпването на недвижимите имоти в страната до голяма степен предопределя и нарастването на инфлацията там.

Инфлацията в Китай, която е и най-бързо развиващата се основна световна икономика, се е повишила до най-високото си ниво от 10 години насам.

През юли инфлацията в страната е възлязла на значителните 5.6% на годишна база, което значително превиши средните очаквания на анализаторите за инфлация в размер на 4.6%.

Данните доведоха до спекулативни твърдения, че китайската централна банка ще прибегне до ново повишение на лихвите, което би било четвъртото подред за настоящата 2007 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg