Броят на новите апартаменти, планирани да излязат на пазара в Румъния през тази година, е намалял от 8 000 до 6 000 в столицата Букурещ, сочи публикация на румънското финансово издание ZF.ro.

През октомври миналата година строителните предприемачи са обявили плановете си да доставят на пазара 8 000 нови апартамента.

Тази бройка е била занижена с близо 25% в новото издание на списанието BUSINESS Magazin.

Причина за намаляването на планираното количество нови апартаменти е в отлагането на много проекти за следващата година.

От една страна, това се предопределя от не особено положителната обстановка в сегмента, предопределяна от кризата, обхванала световните пазари на недвижими имоти.

Този факт предопределя и решението на голяма част от предприемачите да отложат пускането в експлоатация на част от проектите си за следващата година, когато може да се наблюдава по-добра външна макросреда.

Като друга причина се сочат забавянията при изпълнението на цели или част от проектите. Строителните предприемачи в Румъния усещат все по-остър недостиг на кадри, голяма част от които търсят реализация зад граница, където и заплащането е по-добро.

Дори и на пазара да излязат 6 000 нови апартамента обаче, това отново би бил нов рекорд за броя им в Букурещ.

През последните няколко години на пазара са излизали средно годишно около 3 000 нови жилища, сочи още публикацията.