Новоизградените кооперации от апартаменти в Крайморската зона на Каварна достигнаха в края на 2006 г. цени до 1000 евро/кв. м и интересът към тях бе доста голям, става ясно от данните на агенция за недвижими имоти "Адрес".

В края на годината цените на апартаменти в новостроящи се комплекси в тази част на гр. Каварна стигат до 1 400 евро/кв. м. Стартира изграждането на други комплекси, голяма част са разположени и в самия град.

Предвид изграждащите се 3 голф игрища в района на Каварна, непосредствено до които са разположени множество парцели с възможност за застрояване, цените именно на тези парцели се повишиха значително през 2006 г.

Парцели в регулация започват от около 20 евро за кв. м и достигат до 180 евро за кв. м, като тя се определя в зависимост от инфраструктурата на района, където се намира, от комуникациите, от отдалечеността на парцела от морския бряг, близостта до голф игрище и др.

Интересът от страна на инвеститорите към земеделски земи в североизточна България, които не предстои да влязат в регулация, се засили значително. Именно това предопредели поскъпването на ценовите нива в този сегмент на предлагането.

Новоизградени къщи или реновирани, които не са разположени на първа линия от морския бряг, се предлагаха на цени около 500 – 600 евро/кв. м, като в цената е включен и прилежащият парцел, който в повечето случаи е до 1 000 кв. м.

Купувачите бяха както от британски, руски, арабски, индийски, така и от български произход. По-голяма част от чуждестранните инвестиции бяха с цел покупка на парцел и изграждане на къща впоследствие или покупка на ваканционен имот.

Снимка: Портал на Община Каварна