Секторът на офис имотите в страните от Централна и Източна Европа продължава да се развива с много добри темпове.

Столицата на Чехия Прага е една от европейските столици, в които новопостроените офис площи се увеличиха значително през последните няколко години.

До 2012 г. се очаква в града да бъдат изградени приблизително 1.43 млн. кв.м офис площи, въпреки затрудненията с кредитирането, изпитвани от строителните компании, смятат експертите на консултантската компания DTZ.

Делът на незаетите офис-площи се е понижил незначително през тази година, като в настоящия момент е около 5.6%. Голяма част от специалистите в сектора вярват, че свободните офис площи ще се покачат до 6.5% до края на тази година.

Наемите на офиси също са се покачили сравнително малко за първата половина на тази година. Ръстът им беше подкрепян от голямото търсене и по-малкото предлагане в столицата.

Недостатък на чешкия пазар е неравномерното разпределение, става ясно още от данните на DTZ. Търсенето е съсредоточено предимно в Прага, докато в по-малките градове липсата на такова обяснява сравнително малките проекти, предвидени за реализация.

В Бърно например офис-площите са по-малко от 220 хил. кв.м., а в Пилзен са около 35.800 кв.м. Търсенето е тези региони е доста ниско и делът на незаетите офиси е много висок.