Правителствата на страните в ЕС и членовете на европейския парламент се договориха, че консумацията на енергия на всички нови сгради, които ще се строят след 2020 г. трябва да бъде сведена на практика почти до нулата.

Споразумението, част от преразглеждането на енергийната ефективност на сградите от 2002 г. определя обекти, използващи почти нулева енергия сгради и постройки, които са с "много висока енергийна ефективност" и използват до голяма степен енергия от възобновяеми източници, намиращи се на място или в близост.

Правителствата ще гарантира, че всички нови обществени сгради, които притежават или заемат след 2018 г. ще отговаря на стандарта за почти нулева енергия.

Депутатите се споразумяха и за нова методология за определянето на национални изисквания за ефективност на строителни елементи, като например покриви и прозорци, но не успяха да се договорят за финансиране на програми за подобрения на ефективността на съществуващи сгради.

Министрите на енергетиката на страни в ЕС се очаква да одобрят сделката в деня на откриването на срещата на върха на климата в Копенхаген на 7 декември.