Изследване на турския сайт за недвижими имоти milliyet.com.tr относно жилищния пазар в Истанбул показва, че се запазва и в началото на тази година тенденцията на висока активност за закупуването и наемането на жилища в големите градове, съобщава Turkish Daily News

Отново най-предпочитани са жилищата в новите жилищни комплекси, които се изграждат в непосредствена близост до морето и нерядко разполагат със собствени паркови пространства и плажове.

Данните на турския сайт показват, че за последното тримесечие на изминалата година са продадени11.997 нови жилища в елитни квартали на Истанбул и 21.859, които вече са били обитавани веднъж.

При наемането на жилище в най-големия турски град, предпочитани са предимно жилища в сгради, построени в последните 5 до 7 години.

Цените на новите жилища в Истанбул и столицата Анкара, особено в елитните квартали, достигат доста високи стойности. Една от причините за това е, че турската страна се намира в много земетръсна зона и повечето хора се страхуват да живеят в стари жилища заради опасността при евентуални силни трусове да загубят жилището си.