Новите жилища не привличат румънците заради прекалено високите цени, информира днес телевизия Реалитатя. Въпреки че търсенето надвишава 30 пъти предлагането, букурещяни доста се замислят преди да си купят ново жилище. Прекалено надутите цени карат клиентите да изчакват.

Проучванията показват, че в румънската столица има необходимост от 300 хил. нови жилища, а са построени едва десет хиляди, информира БТА.

Въпреки това новите апартаменти не са толкова привлекателни заради все по-високите цени. От друга страна, старите жилища станаха отново атрактивни, след като поевтиняха с до 10%.

Това е причината в Букурещ завършване на строителството на две хиляди апартамента, които са в различен етап на строеж в момента, да бъде отложено за 2009-та година. Анализаторите казват, че само тези, които намалят цените, ще могат да възобновят проектите си.

В момента гарсониера в нов комплекс в румънската столица струва между 60 и 90 хиляди евро. Заради спекулации 50 на сто от новите апартаменти в Букурещ са празни, информира още телевизията.