Броят на завършените жилища в Букурещ през тази година ще спадне с около 50% спрямо 2009 г. до ниво от 3 000 - 3 500 единици, пише ZF.

Драстичното понижение е резултат от спада в броя на сделките, което доведе до замразяване на много проекти, става ясно от информация, предоставена от строителни предприемачи в северната ни съседка.

През тази година ще бъдат завършени предимно по-малки жилищни проекти ( с по-около 200 апартамента), които бяха започнати още през 2008 г., като около половината от тези апартаментите вече са продадени.

Сред най-големите проекти, които се очаква да излязат на пазара са UpGround в района Пипера, Pallady Towers в Титан, Vivenda в Басарбей, Серена във Вийлор и Ten Blocks в Милитари.

През първите девет месеца на миналата година в румънската столица бяха завършени 4 800 нови жилища, според официалните данни на Националния статистически институт на страната.

Общият брой на завършените домовете през 2009 г. е много вероятно да бъде много по-голям, имайки се предвид, че голяма част от мащабните проекти като Asmita, Doamna Ghica Plaza а, Rasarit de Soare са били завършени през последните няколко месеца на годината.

Цените на жилищата са спаднали със средно с 10-20% през изминалата година и сега варират между 900 и 1800 евро за кв. м. в повечето нови проекти.

Най-големият проект, чието завършване е планирано за тази година, е в UpGround в Пипера, която включва 600 жилища. Според последната информация, гръцките предприемачи в проекта вече са продали близо половината от апартаментите в комплекса.