Средната площ на новите жилища в София се е покачила с близо 30% през последните 6 години.

Ако през 2008 г. средната площ на апартамент в завършена сграда ново строителство е била 68 м2, то за 2013 г. тя е 87 м2, показва проучване на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Освен в площта има съществена промяна и в броя на жилищата в новите сгради. През 2008 г. всяка нова сграда е добавяла средно по 14 нови апартамента на пазара. Това е почти три пъти повече, отколкото броят им през тази година.

Едва с 5 нови имота средно се увеличава наличността в София при въвеждането на експлоатация на нова сграда през 2013 г., показва статистиката на НСИ.

Според анализа на Arco Real Estate купувачите на ново строителство в столицата се възползват от тази тенденция като придобиват по-просторни жилища на по-добри цени.

Като се има предвид и факта, че населението на града е със сравнително малък дял хора над 65-годишна възраст, безработицата е под средната за страната и работната заплата за града умерено расте, не са изненада и данните за това колко жилищна площ може да се купи с една заплата в София. За последните 5 години тя се е качила близо 2 пъти - от 0.44 м2 през 2009 г, до 0.81 м2 през 2013г.

Причината за покупка на апартамент остава предимно задоволяване на жилищни нужди на работещи млади хора, които се отделят от родителите си или такива дошли от други градове и трайно вече установили се в София, сочат данните на Arco Real Estate.