Ръстът в строителството в България, който наблюдаваме в последните няколко години, повиши цените, качеството и най-вече избора на жилища, офис или търговска площ - както за покупка, така и за наемане.

Преди 10-15 години имотите, които се предлагаха на пазара, бяха почти еднотипни, в много случаи панелни, а жилищните блокове бяха сиви и нямаха почти никакъв вид.

В днешно време те са най-разнообразни като архитектура, външен изглед и в много от случаите почти всички апартаменти в тях са различни. Ако сте по-заможни, спокойно можете да си купите жилище на последния етаж, което е мезонет, предлагащ невероятни изгледи към града и планината.

Увеличи се и практиката много от луксозните жилища на пазара да се предлагат напълно обзаведени и то не с какви да е, а с дизайнерски мебели.

Ако прегледате офертите в многобройните сайтове и списания, ще видите, че някои от домовете, към които е приложена снимка, предлагат наистина невероятна атмосфера.

Естествено, всичко това върви и с ръст, и то стабилен, в цените на жилищата. Градовете, в които квадратния метър надминава 1 000 евро, вече не са само София и Варна.

Според данните на НСИ в почти всички областни градове в страната жилищните имоти, които се предлагат за продажба, са на цени над 1 000 евро, а в столицата и в някои други градове достигат, че и надминават 2 000 евро за кв. м.

Цените на офис площите или търговските площи в новопостроените молове също непрестанно вървят нагоре.

При толкова много оферти и предложения на човек никак не му е лесно да направи своя избор, да не говорим, че българинът, по принцип, иска да вземе най-доброто възможно най-евтино.

Затова все по-честа практика е желаещият да купи или наеме жилище, офис или друг вид помещение да се обръща към агенция.

И тук за голяма част от мераклиите за ново жилище идва голямата изненада. На всички им е ясно, че за услугата на агенцията се плаща, но едва ли всички очакват, че това е половината от наема на жилището или офиса, или процент от цената на имота, който купувате.

И все пак, дори това не е най-новият хит в този бизнес. Вече е практика за направа на оглед на жилището - без никаква гаранция, че ще го купувате, да взимат пари. Така, ако в един ден направите няколко огледа и не си харесате нищо, пак ще трябва да си платите.

И това си има добрата страна - можете да заплатите 10-20 лева и да разгледате жилище за 1-2 милиона, което никога няма да притежавате, но поне за половин час ще останете в него.