Инвеститорите в недвижимо имущество в Гърция ще трябва да регистрират своя имот в новосъздадения от правителството имотен регистър, съобщава Property Wire.

Откакто беше въведен на 17 юни, регистрацията, която покрива имоти разположени в 107 различни района на страната, върви доста бавно. В някои райони на страната служителите, които обслужват гражданите, са готови да стачкуват заради факта, че работата им с е утроила.

Припомняме, че крайният срок за регистрация, ако имате някакъв имот в Гърция, наложен от правителството на страната в 30 септември. Очаква се обаче този срок да бъде удължен до края на годината заради факта, че много хора са във ваканция или се намират извън страната.

Според официалните данни над 3 млн. имоти не са регистрирани в страната, което е един доста тревожен факт.

Що се отнася до чуждестранните собственици на имоти, данните показват, че едва 2% от тях са регистрирали имотите си. Редица консултанти по недвижими имоти в южната ни съседка съветват чуждестранните граждани да регистрират имота си преди крайния срок, съобщават местни медии.

Собствениците на имот в страната имат възможност да посетят някои от 76-те офиса, за да регистрират имота си или да го направят по Интернет. Цента на регистрационния документ струва 35 евро, като за всеки имот се плаща по допълнително 20 евро.

Не за първи път в Гърция се прави единен регистър на имотите, които населението притежава.