В последните няколко години голяма част от международните компании, специализирани в строителството на индустриални площи, започват да се ориентират към пазари с по-висок ръст, пише online.wsj.com.

Само за изминалата година новоизградените складови площи в страните в Източна Европа надминава 2 млн. кв. м. Толкова са приблизително построените площи в Западна Европа.

Навлизането на западноевропейските компании на пазарите в региона на Централна и Източна Европа се увеличава с всяка изминала година.

С приемането на по-голям брой страни от тези региони в ЕС допълнително увеличава икономическата и политическа сигурност за чуждестранните инвеститори.

Повече от една трета от планираното строителство на складови площи на британската компания Segro е насочено към Източна Европа. За предишните две години компанията е изградила над 220 хил. кв. м площи в няколко източноевропейски държави, като само за тази година планираните площи са 140 хил. кв. м.

Пазарите на Източна Европа са доста подходящи по принцип за западните компании, които имат желание да инвестират, коментират анализатори. Наемите, както и работната ръка, са значително по-ниски, в сравнение с тези в Западна Европа.

Като най-привлекателна в района страна почти всички инвеститори посочват Полша. Освен че се намира на доста стратегическо място в Европа, през нейната територия преминават редица пътни коридори. Икономическият ръст и възможностите за инвестиция в страната в почти всички сектори са наистина забележителни.