Данните от последните изследвания на Prague Research Forum на офис пазара в чешката столица показват значително покачване в новопостроените площи, в сравнение с миналата година, съобщава property-magazine.eu.

Общата застроена офис площ за периода на първите три месеца на тази година достига 71 444 кв. м. Новопостроените офис сгради са с близо 69% повече, в сравнение със същия период на миналата година.

От общия брой нови площи през трите месеца от началото на годината на офисите клас А се падат 70% а на тези клас В – 30%.

Общата застроена офис площ в Прага вече достига 2.5 млн. кв. м, което само до преди няколко години беше само в мечтите на жителите на столичния град. Близо 42% от общата стойност на извършените сделки е направена в централната част.

Най-важните сделки по наемане на офис площи за периода са: Raiffeisen Bank с наета площ от 17 500 кв. м в City Tower, компанията Wüstenrot с 5 500 кв. м в Hory Office Park, River Gardens с 3 630 кв. м в NetCentrum.

Процентът на свободните площи се е покачил незначително до около 5.9%. За отбелязване е, че покачването е по-ниско от очакванията на анализаторите в сектора.

Най-съществен скок в цените на квадратния метър офис площ има в централната част на града. В някои от по-новите сгради квадратният метър достига цени между 19-21 евро на месец. В останалата част на Прага цените варират в границите на 15-17.6 евро за квадратен метър.