През 2008 г. испанските агенции на недвижими имоти не успели да продадат 1.1 млн. новопостроени жилища, заявява проф. Помпеу Фабра от Университета в Барселона.

Ако темповете на продажба останат същите като през 2008 г., продажбата на този брой жилища ще отнеме средно три години, като срокът за Мадрид е 2.2 години, докато за Каталуния- пет години.

При това изследването засяга само фирмите и в него не се включват частните инвеститори, които според различните оценки владеят около 30-40% от обектите в страната.

В периодао между 1997 и 2007 г. строителството на жилища в Испания растеше с умопомрачителни темпове - през 2003 г. то достигна до над 800 000 нови жилища, повече от строителството на жилища във Великобритания, Германия и Италия, взети заедно.

Едновременно с това силно растяха и цените, най-вече поради спекулации. За десетилетиет повишението беше с общо 190%, а 2000 г. - средногодишно с 18%. Високите темпове на жилищно строителство допринасяха за ускорения растеж на испанската икономика - средно с около 4% годишно, доста над останалите страни от ЕС. Самото строителство представляваше 18% от брутния вътрешен продукт на страната и създаде много нови работни места.

Първите сериозни данни за спукването на имотния балон се появиха в икономическите публикации за януари 2008 г., когато продажбите на завършени жилища намаляха с 27%, докато броят на новите ипотеки спадна с 28%.

Намаляващото строителство се отрази веднага върху заетостта и икономическия растеж на страната.