Строителството на нови еднофамилни къщи в САЩ през април е паднало до най-ниското си ниво от 17 години насам, предава Bloomberg.

Строителите са започнали работа по 692 000 нови еднофамилни къщи през април, което е най-малкият брой от януари 1991 г. насам, съобщава Търговският департамент. Общият брой на новите къщи, започнати през април, скача с 8.2% до 1.032 милиона, в резултат на 36-процентното увеличение в новото строителство на многофамилни къщи.

Ниските цени и другите допълнителни стимули все още не са възобновили търсенето на къщи, което показва, че строителните предприемачи ще трябва да предложат още по-атрактивни цени, за да привлекат купувачи. По-строгите правила за отпускането на заеми, намаляването на работните места и нарастващият песимизъм по отношение на икономиката индикират, че продажбите няма да се увеличат толкова скоро.

Броят на издадените разрешителни за строеж, който е индикатор за бъдеща активност в сектора, нараства с 4.9% до 978 000 през април. Броят на разрешителните както за еднофамилни, така и за многофамилни къщи, се увеличава през месеца.

Строителство на нови къщи бележи ръст в три от четирите основни района на САЩ. Най-голямото е покачването от 24% в Средния Запад. Новото строителство отбелязва ръст от 19% в западната част на страната, докато покачването е от 3.6% за Юга. Строителството на нови жилища пада с 13% в североизточните райони.

Жилищното строителството спада с 27% на годишна база през първото тримесечие. Това е и най-големият спад от 1981 г насам.

Икономиката на страната е нараснала с 0.6% на годишна база през първото тримесечие на тази година, според Търговския департамент. Икономистите, интервюирани от Bloomberg, прогнозират, че икономическият растеж за период април-юни ще се забави до 0.1%, а потребителските разходи ще нараснат с 0.5% - най-малкото увеличение от 17 години.

Най-голямата компания за строителство на луксозни жилища в САЩ Toll Brothers Inc.обяви на 13 май, че приходите й падат в пето поредно тримесечие и че активността на повечето жилищни пазари остава слаба.

Скокът в броя на исковете за отнемане на жилища на собствениците, които са просрочили ипотечните си заеми през април, засилва опасенията. Исковете се увеличават с 65%, а домовете, които са били отнети в полза на банките, са се увеличили повече от два пъти, в сравнение със същия месец на предходната година, показват данни на RealtyTrac Inc, изнесени тази седмица.