Парламентът гласува решение за налагане на мораториум върху застрояването на съществуващите зелени площи, парковете, междублоковите пространства на жилищните комплекси, детските и спортните площадки, намиращи се в областните градове и градовете с население над 50 000 жители.

В устройствените зони, предвидени за комплексно застрояване, не може да се строи в отклонение от влезлите в сила до публикуването на това решение устройствени планове, записаха депутатите. Формулировката предложи Антония Първанова (НДСВ) при обсъждането на проекта за решение на независимите депутати Минчо Христов и Стела Банкова за мораториум върху строителството в междублоковите пространства.

От НДСВ поемат ангажимент в есенната сесия на парламента да се формира работна група, която да прегледа текстовете в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и да се направят промени, които биха решили въпроса, а мораториумът да бъде в сила до приемането на тези нови текстове от НС.

Депутатите започнаха второто четене на промените в Закона за лова и опазването на дивеча, но поради липса на кворум заседанието беше прекратено.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС