2015 година определено може да се определи като преходна за пазара на недвижими имоти – преход между кризисни за пазара няколко години и стабилизирането в цените и търсенето на недвижимите имоти.

Специалистите започнаха да говорят за това, че най-лошото вече е отминало, а при цените на имотите се забелязаха първите плахи опити за ръст. Все повече започна да се говори за недостиг на качествени имоти на ниски цени.

Това, разбира се, не означава, че през настоящата година не се случиха любипитни неща с цените на имотите.

Вижте още: Душ в спалнята, или най-странните оферти за продавани апартаменти

Най-малкият обявен за продажба имот, на който се натъкнахме, бе едностаен с площ от 14 кв. м в Овча купел. За него се търсеше цена от 10 000 евро, или 714 евро за кв. м.

Най-скъпо предлаганият имот почти през цялата година е този до Народния театър, който е на пазара от над две години. С площ от 253 кв. м той се предлага срещу сумата от 1.3 милиона евро, или 5 138 евро за кв. м.

По отношение на цената за кв. м, първото място се държи от имот с площ от 185 кв. м на площад Народно събрание. Той се продава срещу сумата от 1.1 милиона евро, или 5 945 евро за кв. м. Офертата за имота все още е валидна на пазара.

Предлаганите от частните съдия изпълнители имоти почти през цялата година се движиха в диапазона между 4000 и 5000 броя. Като тенденция при тях се открои имотите със завишени продажни цени да остават непродадени след три и дори повече намаления в първоначалните им стойности.

За това колко нереалстични понякога са първоначалните цени на предлаганите имоти засвидетелства оферта в началото на годината за едностаен апартамент от 44 кв. м в Надежда, за който наддаването стартира от 81 000 лева, или 1840 лева (944 евро) за кв. м.

Малко по-късно, отново от частен съдия изпълнител, станахме свидетели на най-скъпо предлаганата къща за кв. м. Тя се оказа в Лозенец, като за площта й от 38 кв. м началната тръжна цена бе от 1.07 милиона лева.

На практика обаче срещу тази цена наддаването реално бе за парцела от 702 кв. м, който може да се използва от новия собственик за строителството на нов имот.

Това не бе единственият случай, в който наддаването за сравнително малък имот започваше от високи суми. Отново в Лозенец, не особено добре поддържана къща от 109 кв. м бе предложена в средата на годината с начална тръжна цена от 351 600 лева. И тук обаче къщата бе с двор от 1 000 кв. м, обект на реалния интерес от кандидатите.

Интересен факт, свързан с последно представения имот е, че след като не бе продаден през юни, той отново бе предложен на пазара, като, напълно в противовес с всякаква логика, цената му бе завишена до 375 000 лева.

Като говорим за къщи, няма как да не споменем, че най-скъпо предлаганият имот в страната е именно къща в София. За имота с площ от 720 кв. м, който е на пазара вече от няколко години, собственикът иска 9.4 милиона евро. Въз основа на продажната цена, квадратен метър излиза по 13 055 евро.

Още няколко предложения на пазара в София има за къщи с продажна цена от над 5 милиона евро, като, разбира се, всички са разположени в централната част на столицата.

Апартаментите в центъра на София се предлагаха при изключително високи нива през годината, дори и от частните съдия изпълнители. Като пример можем да посочим жилище с площ от 47 кв. м, което се предлага няколко пъти на пазара, а последно с начална цена от 108 000 лева, или 2 300 лева за кв. м.