Няколко красиви въртящи се сгради

11865
Няколко красиви въртящи се сгради

Преди време ви разказахме кои са най-известните усукани сгради  в света. Показвали сме ви и жилищни сгради, които са в състояние да изпълняват движения ( Пет къщи, които могат да се движат).

Днес се спряхме на няколко сгради, които извършват ротационни движения около оста си:


Вила Джирасоле е проектирана и построена от италианския инженер Анжело Инверници още в началото на миналия век (от 1929 до 1935 г). За проекта си той избира място, близо до Верона.

L-образната двуетажна сграда има кръгла основа с диаметър 44 метра и два дизелови двигателя, които позволяват къщата да се върти по хода на слънцето със скорост 4 мм в секунда. С вътрешния дизайн се заема Еторе Фаджиоли, който създава красиви разноцветни мозайки.

Три въртящи се хелиотипни (т.е. Въртящи се според слънцето) къщи има и в Германия. Те са създадени по проект на архитекта Ролф Дищ във Фрайбург-в-Брайсгау (1994), Офенбург (1994) и Хилполщайн. Трите сгради стават първите, които изработват повече енергия, отколкото потребяват. Конструкцията им е снабдена с балконни перила – соларни панели, геотермална централа и т.н. Заради слънчевите панели архитектът решава да направи сградите въртящи се.

Между 1995 и 2001 г. в света се появява първата висока въртяща се жилищна сграда. Suite Vollard е футуристична жилищна сграда в Куритиба , Парана , Бразилия Отворена през 2001 г., кулата е създадена по проекти на Moro Construções Civis LTDA и Фриц Гьорг Гехбауер . Архитектът ь е Бруно де Франко .

Етажите разполагат двойни листа от стъкло на фасадата , тонирани със сребро, злато или синьо, в зависимост от пода. Това осигурява " зрелищен ефект", тъй като етажите се въртят в противоположни посоки. Една обиколка на 360 градуса се извърва за около час. Всеки апартамент се продават за по 400 000 долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg