Няколко красиви въртящи се сгради

12050
Няколко красиви въртящи се сгради

Преди време ви разказахме кои са най-известните усукани сгради  в света. Показвали сме ви и жилищни сгради, които са в състояние да изпълняват движения ( Пет къщи, които могат да се движат).

Днес се спряхме на няколко сгради, които извършват ротационни движения около оста си:


Вила Джирасоле е проектирана и построена от италианския инженер Анжело Инверници още в началото на миналия век (от 1929 до 1935 г). За проекта си той избира място, близо до Верона.

L-образната двуетажна сграда има кръгла основа с диаметър 44 метра и два дизелови двигателя, които позволяват къщата да се върти по хода на слънцето със скорост 4 мм в секунда. С вътрешния дизайн се заема Еторе Фаджиоли, който създава красиви разноцветни мозайки.

Три въртящи се хелиотипни (т.е. Въртящи се според слънцето) къщи има и в Германия. Те са създадени по проект на архитекта Ролф Дищ във Фрайбург-в-Брайсгау (1994), Офенбург (1994) и Хилполщайн. Трите сгради стават първите, които изработват повече енергия, отколкото потребяват. Конструкцията им е снабдена с балконни перила – соларни панели, геотермална централа и т.н. Заради слънчевите панели архитектът решава да направи сградите въртящи се.

Между 1995 и 2001 г. в света се появява първата висока въртяща се жилищна сграда. Suite Vollard е футуристична жилищна сграда в Куритиба , Парана , Бразилия Отворена през 2001 г., кулата е създадена по проекти на Moro Construções Civis LTDA и Фриц Гьорг Гехбауер . Архитектът ь е Бруно де Франко .

Етажите разполагат двойни листа от стъкло на фасадата , тонирани със сребро, злато или синьо, в зависимост от пода. Това осигурява " зрелищен ефект", тъй като етажите се въртят в противоположни посоки. Една обиколка на 360 градуса се извърва за около час. Всеки апартамент се продават за по 400 000 долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg