Цените на жилищата в Испания отчитат спад през трите месеца до края на юни, което е седмото поредно тримесечие на непрекъснато понижение.

Основните причини за това е ограниченото кредитиране и най-тежката икономическа рецесия от 60 г. насам които доведоха до значителен ръст на безработните, пише Bloomberg.

Средната цена за новите и вече обитавани къщи и апартаменти се е понижила за периода с 0.4%, спрямо първите 3 месеца от началото на годината, става ясно от официални данни на статистическия институт на страната.

В сравнение със същия период на миналата година понижението достига 7.7%, като при новите къщи е 3.9% а при старите 11.2%.

За последните 10 г. до края на 2007 г. цените на жилища в Испания са се удвоили вследствие понижението лихвени проценти по ипотечните кредити и средния годишен икономическия ръст от 4% .

Когато глобалната кредитна криза удари местния имотен пазар понижението вече беше започнало. Кредитирането все повече се свиваше тласкайки строителните компании към неизбежни фалити и оставяйки повече от 1 млн. нови жилища непродадени.

От Standard & Poor прогнозират, че цените на жилища в страната могат да спаднат с 20% през тази година, следвано от спад с 10 и 5% през 2010 и 2011 г.