С надежда за старт на плановете си за стимулиране на заетостта, президентът на САЩ - Барак Обама настоява Конгреса да приеме план за стимулиране на собственици, имащи желание да модернизират жилищата си с цел по-висока енергийната ефективност, съобщава AP.

Президентът планира да посети един от магазините Home Depot в Северна Вирджиния за да покаже, че оборудване на дадена къща за по-голяма енерго-ефективност ще създаде работни мест, както и ще спести от сметки за електроенергия на домакинствата.

Това е четвъртия път за по-малко от две седмици, в който президентът се опитва да предизвика внимание върху усилията, които полага за намаляването на безработицата в страната.

Миналата седмица Обама предложи нов план за разходите, които осигурява данъчни облекчения за модернизираните енергийно-ефективни домове.

Планът също така призовава за по-ниски данъци за малкия бизнес и увеличен бюджет при строителството на нови магистрали и мостове. Администрацията все още не определила цената на този план, но според експерти, може да струва повече от 150 млрд. долара.

Според вицепрезидента Джо Байдън, плановете за стимулиране на разходите и други инициативи, ще доведат до модернизацията на енергийната ефективност на повече от 1 млн. жилища в САЩ до 2012 г.

От доклада също става ясно, че САЩ е на път да удвои производството на възобновяема енергия, включително и слънчева енергия, вятърна и геотермална енергия, за три години.