През следващата година 1.5 млрд. лева ще отидат директно в бизнеса за инфраструктурни проекти, саниране на жилищни сгради, развитие на социална, образователна и културна инфраструктура, за здравеопазване. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на изложението "Стройко 2000" в НДК.

Пред журналисти министърът коментира, че това са европейски и национални средства.

В условията на криза ние строим, изграждаме - зад нас остават реално построени сгради - нещо, което можем да видим, да пипнем, подчерта строителният министър.

Тя отбеляза, че според фирмите има съживяване на оборотите в строителството. Наскоро с Камарата на строителите също е обсъждано раздвижването на пазара в положителна насока.

„През следващата година, за всичко това, което очакваме като инвестиции от страна на държавата и от нашето министерство, наистина ще имаме подем във всичко това, което реализираме.

Строителството, към което сме се фокусирали през следващата година, и което ще възлагаме, е насочено към обновяване на сгради и мащабна инфраструктури. Не говорим само за пътища, а и за обновяване на музеи, опери, театри, училища, детски градини, болници.

Строителният бранш следващата година ще има възможност да се разгърне по начин, по който ще може добре да се развие секторът", коментира Павлова.

Тя подчерта, че има пари, воля и проекти, така че бизнесът ще може да работи през следващата година.

На откриването присъстваха д-р Мариана Чолакова - председател на Борда на директорите на НДК, както и Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ, който бе специален гост.

източник: Фокус, БТА