Обхватът на проекта за скицентър "Перелик" се разширява до 13 хил. хектара

629
Обхватът на проекта за скицентър

Бъдещият спортно-туристически център "Перелик" ще бъде на площ 13 хил. хектара съгласно приети днес от общинския съвет в Смолян промени в общия устройствен план на проектирания скикурорт.

Преди разширението на обхвата центърът беше проектиран върху 2191 хектара. Според актуализирания проект, разработен с участието на френски консултанти, скипистите в "Перелик" могат да стигнат 217 километра.

Изменението на общия устройствен план на "Перелик" беше гласувано единодушно от съветниците. Осъществяването на проекта може да започне в рамките на месец, заяви пред общинските съветници Кирил Асенов, изпълнителен директор на избраното за
стратегически инвеститор дружество "СТЦ Перелик"АД.

"Перелик" ще бъде целогодишен туристически център с основен акцент скизона, с писти, чиято площ може да стигне 650 хектара.

Проектът е "разположен" в Перелишкия дял на Родопите, където снежната покривка се задържа дори до май. Съобразявайки се с прогнозите за очакван цикъл на затопляне, за около 60 процента от пистите са предвидени 1500 съоръжения за изкуствен сняг. Машините за изкуствен сняг ще се снабдяват с вода от изкуствени езера, които през летния сезон ще бъдат част от туристическите развлечения.

Замисълът е туристическият поток в "Перелик" да бъде настаняван в хотелите в околните селища и туристически ядра. По този начин ще се гарантира заетост на хотелските бази в Смолян, Пампорово, Чепеларе, Стойките, Гела и други. Същевременно ще се избегне вариантът за свръхзастрояване на самия спортно-туристически център. Сред проектираните обекти за целогодишен туризъм са голф-селище, база за конна езда, маршрути за културен туризъм.

Според представители на проектантския екип "Перелик" ще може да посреща 34 хил. скиори, което отговаря на капацитета на хотелската база с около 40 хил. легла.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg