Всяка форма на дискусия, семинар, конференция или кръгла маса по темата за обновяване на жилищния фонд в България е важна, тъй като тази дейност е нова за страната ни. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев по време на дискусия в Стара Загора на тема „Панелните комплекси – бъдеще и сигурност”. За нас е много полезно да чуваме различни отзиви, за да оптимизираме и направим по-лесен процесът на санирането, допълни той.

В срещата участваха кмета на Стара Загора Светлин Танчев и областният управител Мария Нейкова, посочват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Рогачев обяви, че близо 2 млн. души у нас живеят в панелни жилища, а повече от 4 млн. души обитават многофамилни жилищни сгради в режим на етажна собственост. Той подчерта, че жилищният фонд в България, като цяло, се нуждае от обновяване, като, разбира се, най-уязвими са панелните сгради.

Зам.-министър Рогачев разгледа три аспекта на обновяването на многофамилните жилищни сгради – технически, юридически и финансов и подчерта, че в скоро време предстои приемането на Закона за етажната собственост.

На срещата беше представен и проектът „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”. Той е съвместна инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Програмата на ООН за развитие. Целта му е да се разработи и тества за първи път в България пълния цикъл от обновителни дейности в многофамилни жилищни сгради. Проектът ще постави началото на Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради, ще създаде нормативната база за реализация на обновителните дейности у нас и ще създаде добри практики за изпълнението на операция “Жилищна политика” от първи приоритет на Оперативна програма “Регионално развитие”.

Първата фаза на проекта стартира през 2007 г. с обновяването на 5 многофамилни жилищни сгради, две от които в София и по една в Благоевград, Бургас и Габрово. Бюджетът за нея беше 3 млн. лв. 36 жилищни сгради от 13 общини са одобрени за съфинансиране по втората фаза, бюджетът за която е 10 млн. лв.

Зам.-министър Рогачев каза още, че бенефициентите ще получат субсидия до 20% от стойността на строително-ремонтните дейности по обновяването на отделните жилища. Собствениците ще получат и субсидия, изцяло покриваща обновителните дейности по общите части на сградата и междублоковите пространства.

Снимка: БГНЕС