Общинският съвет в Смолян одобри предложения проект за договор с втория инвеститор по проекта "Перелик" - дружеството "Гела инженеринг". Вторият договор се отнася до изграждането само на ядро "Гела" от проектирания център, чийто основен инвеститор е "СТЦ Перелик" АД.

Дискусията в общинската зала бе с участието на представители на екоорганизация и местни жители от села в околностите на "Перелик", оспорващи част от параметрите на проекта.

За изграждането на ядро "Гела" ще се учреди дружество между общината и инвеститора. Според решението на местния парламент, общинското участие ще бъде до 25 процента+1 акции, които съгласно договора ще гарантират правото на вето върху решенията по най-важните въпроси. Мажоритарният дял ще се държи от "Гела инженеринг".

Проектът "Гела" ще се реализира на територия около 40 хектара, включваща зоната около връх Шилестата чука (2188 м), неговото подножие и околните населени места. Според предварителните прогнози районът дава възможност сезонът за зимни спортове да бъде с продължителност до 5 месеца. При изграждането на курортното ядро няма да се допуска застрояване над 1700 м надморска височина.

За реализацията на мега проекта за ски-център "Перелик" общината ще участва във второ дружество съвместно със стратегическия инвеститор - "СТЦ Перелик" АД. Като общинско участие в това дружество ще се апортират общински земи и гори.

На заседанието си Общинският съвет даде съгласие да се извършат замени на държавни земи от района на проекта "Перелик" с общински земи и гори в други населени места. Общината ще замени общо 10 180 дка имоти в горския фонд и 52 дка земеделски земи за държавни терени в пределите на "Перелик".