В края на първото тримесечие търговските площи във Великобритания в процес на строеж са 5.87 млн. кв. м, спрямо 4.94 млн. кв. м за година по-рано и 5.26 млн. кв. м за края на март 2005 г.

По данни на CB Richard Ellis настоящата стойност е най-голямата от март 1992 г., когато строителството на нови площи е възлизало на рекордните 6.6 млн. кв. м.

Днес в централните части на градовете се строят общо 4.47 млн. кв. м, а останалите 1.4 млн. кв. м са предвидени в крайградските части на големите градове.

Голяма част от сега строящите се търговски площи се очаква да бъдат завършени през периода 2008-2010 г., се посочва още в доклада.

Бумът в строителството на търговски площи се предопределя от значителния интерес от страна на чуждестранните инвеститори за инвестиции в подобен род имоти.

Инвестициите в търговско недвижимо имущество във Великобритания са възлезли на над 27 млрд. паунда (54.48 млрд. долара) за първото полугодие на настоящата година, посочиха изнесени данни на агенцията Property Data.

Като тенденция се очертава, обаче постепенното забавяне на инвестициите в сектора, като офертите за покупка на подобен род имоти започват да се понижават, сочат още данните на имотната агенция Jones Lang LaSalle.

Причина за това е повишението в цените на подобен род имоти, което води до намаляване на възвръщаемостта на тези инвестиции до около 6%.

Очакваното повишение на лихвите във Великобритания е друг фактор, който оказва негативно въздействие върху забавянето на темпа на нарастването на инвестициите.