Едва ли има родител в България, а и по света, който да не готов да плати почти всякаква цена, само и само да види детето си добре образовано.

Фактът, че трябва да спестява от месечните си възнаграждения поне 10-15 години, за да осигури възможност на детето да учи в добър колеж или университет, не притесняват никой в развита държава като Великобритания.

Близо една четвърт от британските родители са готови да платят повече от 50 хиляди паунда за закупуването на жилище в близост до престижно учебно заведение въпреки кризата в сектора и спадането в цените на имотите, пише aboutproperty.co.uk.

Родителите, чиито деца учат в частните колежи във Великобритания, в които семестриалните такси значително се повишиха, търсят някакъв по-евтин вариант.

Все повече студенти, които нямат големи финансови възможности, но имат потенциал и най-важното желание да се образоват на добро място, се възползват от предлаганите студентски кредити, които въпреки кризата все още са сравнително изгодни.

Има и родители, които са сигурни, че закупуването на жилище в престижен район, било в столицата Лондон, или някои от другите градове, е гаранция за наличие на добро учебно заведение в близост.

Положението в България е много по-различно може би заради това, че едва ли са много домакинствата, които могат да спестяват за образование на децата си от рано.

В повечето случай студентите живеят на общежитие, частично финансирано от държавата, и всеки знае, че там наемите са направо смешни в сравнение с реалните в дадените градове.

След като завършат обаче, положението се променя и идеята детето ви да живее на квартира половината от живота му не е много приятна. Затова всеки започва да търси варианти за купуване на жилище, независимо от цената.