Въпреки наблюдаваното световно забавяне на пазара на недвижими имоти през изминалата година очакванията са, че британците ще продължат да купуват имоти в чужбина и през настоящата година, сочи изследване на NAEA International.

През четвъртото тримесечие на миналата година транзакциите на недвижими имоти, в които са участвали британски граждани, са се повишили с 8.2%, в сравнение с година по-рано.

Очаква се интересът им да продължи да бъде насочен към страни като Франция, Португалия, Италия и Кипър, въпреки наблюдаваното значително забавяне на пазарите на имоти в тези страни.

Интересът се очаква да остане силен дори към пазара на недвижими имоти в Испания, като на купувачите от острова им харесва идеята да притежават имот на брега на морето, въпреки значителното повишение на времето, необходимо за продажба на подобен род имоти.

Испания бе и една от най-засегнатите страни от забавянето в сектора на недвижимите имоти в Европа, след бурното им повишение през последното десетилетие. Ръстът там значително се забави през изминалата година, като в края й дори бе регистрирано понижение.

Въпреки това обаче, може да се каже, че британците са осъществили повече транзакции в Испания през изминалата година, в сравнение с 2006 г.

По отношение на развиващите се пазари, за да продължат инвестициите на британците, те трябва да докажат своята стабилност през следващите 2-3 години.

Като пример се посочва България, в която направени преди няколко години инвестиции, трябва да докажат възможността да бъдат осребрени и това дали ще донесат обещаната за инвеститорите доходност.

Това ще затвърди страната ни като една по-нататъшно предпочитана дестинация за инвестиции от британските граждани.