Очаква се понижение в продажбите на нови и съществуващи домове в САЩ през 2008 г.

849
Очаква се понижение в продажбите на нови и съществуващи домове в САЩ през 2008 г.

Очаква се продажбите на съществуващи домове в САЩ да достигнат дъно през настоящата година, в резултат на прогнозите за продължение на кризата на ипотечните пазари, сочат прогнози на националната асоциация на строителите.

Очакванията са те да се понижат до 11-годишен минимум от 4.94 млн., в сравнение с 5.68 млн. през изминалата година.

Прогнозите сочат още, че през следващата година е възможно отново да стартират повишението си и да достигнат 5.12 млн. броя.

Не особено оптимистични са и очакванията за продажба на съществуващи домове. Прогнозите са те да се понижат с 15%, в сравнение с изминалата 2007 година, до 666 000, след което да стартират отново с повишението си и да нараснат с 6.6% през 2009 година.

Затягането на изискванията при отпускането на кредити е сред основните причини за очакваната продължаваща слабост на пазара на недвижими имоти в най-голямата световна икономика.

Нарастването на лошите ипотечни кредити пък е сред основните причини за затягането на кредитните условия.

Прогнозите са финансиранията от банките за закупуване на жилища да се понижат през настоящата година с 18%, до 955 млрд. долара, което е близо наполовина, в сравнение с отпуснатите ипотечни кредити в размер на 1.5 трлн. долара през 2005 година.

През следващата година прогнозите сочат увеличаване на отпусканите заеми за покупка на имоти с около 5%, когато пазарът на недвижими имоти ще започне да се възстановява, коментират пазарни наблюдатели.

Нивото на лихвата по 30-годишни кредити се очаква да се понижи до 6.2% през тази година, в сравнение с 6.3% през изминалата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg