Доходността от инвестициите в недвижими имоти е възлязла на 71% през второто тримесечие на годишна база, което поставя страната ни втора по възвръщаемост в Европа, сочи изследване на агенцията за недвижими имоти Assetz.

Челното място в класацията се заема за пореден път от Полша, където цените на недвижимите имоти са поскъпнали през второто тримесечие на годината със 100% на годишна база.

Като тенденция у нас обаче се наблюдава забавянето на темпа на нарастване на цените на недвижимите имоти, коментират още от агенцията и особено при нагорещени туристически дестинации като Слънчев Бряг и Банско, където се наблюдава свръх предлагане на недвижими имоти.

Според специалисти от агенцията темпът на нарастване на цените на недвижимите имоти в страни като България и Полша не може да се запази на настоящите си високи нива в дългосрочен план и постепенното му връщане към по-реалистични нива е въпрос на време.

Третото място в класацията изненадващо се заема от Великобритания, където цените на недвижимите имоти продължават да растат със значителни темпове, като за второто тримесечие те са се повишили с 68% на годишна база.

Непосредствено след Великобритания по ръст на цените на недвижими имоти се наражда Франция с доходност за инвеститорите в размер на 59% през второто тримесечие.