Очаква се цените на имотите на първа линия до морето в Свети Влас идното лято да достигнат 3000 евро на квадратен метър застроена площ. В момента цените, на които се предлагат ваканционните имоти до брега са 2500 евро/кв. м, каза кметът на града Иван Николов, цитиран от БТА.

На втора линия имотите са с цени между 1200-1300 евро. Незастроена земя до брега на морето остана малко, има възможност за издигане на още 2-3 комплекса и най-вероятно през следващия туристически сезон ще има ново поскъпване на имотите.

Ножицата между цените на ваканционните имоти до брега и тези в кварталите на Свети Влас е много широка. В квартал "Русалка" например се продават имоти за 800 евро на квадрат. В Свети Влас се отчита увеличение на стойността на апартаментите с 52 на сто.

Кметът посочи, че не може да се говори за отлив на туристи в града заради масовото строителство. Най-често Свети Влас е посещаван от поляци, чехи и руснаци. От тези страни са и клиентите, които масово купуват имоти в града. Николов съобщи, че през лятото на 2008 година в Свети Влас ще бъде открита туристическа борса.

Свети Влас не е вече курорт за социално слаби и пенсионери. Освен качеството на базата и на предлагания туристически продукт се променя и качеството на туристите, идващи тук, коментира Николов.