Инвестициите в европейския пазар на недвижими имоти могат да нараснат значително, след рекордния спад от миналата година, показва ново проучване на компанията Jones Lang LaSalle Company (JLL).

Съгласно предварителните прогнози инвестициите в европейския пазар за недвижими имоти могат да нараснат с 20% тази година, докато в Русия ръстът може да е от 60% до 4 млрд. долара. Тази сума обаче е далеч от нивата от 2006-2008 г. когато инвестициите в руския пазар бяха много по-големи.

Тази година преките инвестиции в европейския имотен пазар биха могли да достигнат 85 млрд. евро, което е с 20% повече в сравнение с 2009 г. (70 млрд. евро).

Експерти смятат, че 2010 г. ще бъде трудна за инвеститорите. Намирането на подходящи активи и определянето на стойността им ще бъде едно от основните предизвикателства за инвестициите.

В същото време перспективата за руския имотен пазар изглежда добра в сравнение с останалата част от Европа.

Общата стойност на сделките с недвижими имоти на руския пазар през тази година ще се увеличи с 60% до 4 млрд. долара, като по-голяма част от средствата ще бъдат осигурени от местни инвеститори.