Заради световната финансова криза месечната вноска на средния ипотечен кредит у нас е нараснала между 60 и 100 лева, в сравнение с миналата. Това сочат данните на Асоциацията на кредитните консултанти.

Според председателя й до края на годината се очаква лихвите у нас да се качат с още 1% процент. Какво трябва да направите, ако ви предстои покупка на жилище?

Кризата е направила българите предпазливи при тегленето на кредит. Така смята от асоциацията на кредитните консултанти. Ако през юли у нас средния заем е бил 50 хиляди евро, днес вече хората не взимат повече от 43 800 евро или с 15% по-малко.

"Неминуемо пазарът започва да се свива при кредитирането. При него остават само лица, които имат стабилни доходи, чувстват се финансово обезпечени, с пари над средните, които са решили търсят най-малкото и най-евтиното жилище", каза Тихомир Тошев.

Променената ситуация прави атрактивни малките жилища, като гарсониерите, например. Хората събират всичките налични пари, които имат и теглят по-малко кредити. Още повече, че очакването е лихвите да се качат още с около 1% до края на годината.

"Моят съвет е, ако клиентът е решил да направи покупката с кредит, нека да сметне вноската освен по лихвата, която е в момента, с 1% отгоре, нека да види колко ще излезе, доколко е възможно и изгодно да му се стори това и да го плаща", съветва Тошев.

И още един съвет - "Продължаваме да съветваме хората да не отделят повече от 50% от месечния си доход за разходи за кредити. Всяко прескачане на това правило прави кредита рисков".

Така че, ако сте похарчили кредитната си карта, имате потребителски кредит и карате кола на лизинг и затова ви отива повече от половината месечна заплата, е добре да се замислите. Защото практиката показва, че ако се изхвърлитеь може да остане дори без жилище, ако сте го ипотекирали.

Източник: bТВ

Още по темата:

Хампарцумян: Внимавайте, когато теглите кредити