Цените на новите жилища в румънската столица Букурещ са регистрирали доста сериозно покачване от 10-20% в края на миналата година, съобщава Buisness.Standart.Ro.

В някои райони обаче скокът в цените през миналата година е бил направо впечатляващ, коментират от различните румънски агенции за недвижими имоти.

Апартаментите в престижните столични квартали Титан, Милитари, Колентина и Берцени са се търгували на цени около 30% по-високи, в сравнение с началото на миналата година, става ясно от данните на една от най-големите компании за недвижими имоти на румънския пазар EuroMetropola.

Като пример те дават сегашните цени на новостроящи се жилищата в Колентина, които се движат между 1 400–1 800 евро за кв. м. Според прогнозите на анализаторите до края на тази година цените ще достигнат, а може би и ще надхвърлят 2 500 евро за кв. м.

От компанията имат опасения за подобни ценови скокове и в другия най-престижен квартал на Букурещ – Берцени, където сега квадратният метър се търгува на нива от 1 300–1 400 евро за кв. м. Възможно е сред новопостроените жилища в района до края на годината също да бъдат достигнати цени от около 2000 евро за кв. м.