Спадът на дейността в строителния сектор в Румъния като цяло доведе голяма част от по-малките компании до фалити или съкращаване на персонал.

От ръководствата на местните компании, развиващи дейност в сектора, очакват доста ниски нива в наемането на персонал през последното тримесечие на тази година, съобщава standard.ro.

Заетите в сектора ще бъдат с цели 47% по-малко, в сравнение с третото тримесечие, става ясно от данните от проучване, направено от компания Manpower, занимаваща се с набиране на персонал за строителния сектор.

Според статистиката от началото на тази година Румъния беше поставена на първо място по брой на заети в строителния сектор. Към края на тази година се очаква северната ни съседка да бъда изместена от Полша, Гърция и Белгия.

От синдиката на строителните работници в Румъния казват, че е в рамките на нормалното да има известни съкращение на персонал през зимните месеци. Търсенето на работници е по-малко заради силния сезонен спад в строителството.

Друга причина за съкращенията в сектора са предстоящите избори в Румъния. Това със сигурност ще предизвика промени на местни управленски нива и съответно промени в сключените договори за строителство на дадени обекти и даването на определени общински терени.