Замените на имоти в горите - частна държавна собственост, чиято оценка е над 100 000 лв., с горски територии, собственост на юридически лица, ще става с решение на Министерския съвет по предложение земеделския министър. Това приеха депутатите при второто четене на текстове от Закона за горите.

Замените на имотите - държавна и общинска собственост, могат да се извършват в случай, че това е начин за изпълняване на задължения, произтичащи от международен договор, пише в закона.

Друго условие да се допусне замяната, е когато е необходимо за строителството на обекти от национално значение или на общински обекти от първостепенно значение.

Депутатите отхвърлиха предложението на Петър Курумбашев от левицата и Михаил Михайлов от Синята коалиция замените да се извършват само между имоти в едно и също землище.

С този текст, според Курумбашев, ще се избегнат случаите, когато се заменят гори от вътрешността на страната с гори ниско качество, но до морето.

"Днес въвеждате отново замяната на гори, а дойдохте с идеята т. нар. заменки да отпаднат", заяви Юнал Тасим от ДПС. Той поиска тази възможност да не бъде гласувана от парламента.

Зам.-министърът на земеделието Георги Костов обясни, че замяната за физически и юридически лица се разрешава само като способ за изчистване на съсобственост. Има достатъчно рестрикции върху начина, по който ще се извършва, за да няма "кон за кокошка", отбеляза той.

Костов добави, че през 2003 г. замените са били въведени с идеята за комасация, която сама по себе си не е лоша, но е изпълнена по лош начин. В момента тя не съществува дори юридически като възможност, подчерта зам.-министърът.

Депутатите приеха още да не може да бъдат продавани поземлените имоти в горските територии - частна държавна собственост, попадащи в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

В началото на декември миналата година управляващите решиха да не допускат строежи в горите, получени със замяна. Забрана за бетонирането, която ще попречи на редица едри бизнесмени да довършат проектите си, бе гласувана от парламентарната аграрна комисия при второ четене на закона. Дни по-рано ГЕРБ бе твърдо решено да допусне строежи във всички заменени гори с изключение на защитените зони и 2 км до морето. Застрояването получи благословията на кабинета и бе одобрено на първото четене на закона от парламента.

Източник: БТА