Одобриха проекти за селски туризъм за 7.4 млн. лв.

1569
Одобриха проекти за селски туризъм за 7.4 млн. лв.

Нови проекти за развитие на селски туризъм получиха одобрение по една от най-атрактивните мерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Одобрените инвестиции са за 7.4 млн. лв. по 17 проекта по Мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности", чрез която земеделските производители могат да развиват алтернативни дейности.

Одобрените проекти са свързани основно с инвестиции в селски туризъм - изграждане на къщи за гости и хотели от семеен тип. Сред проектите има и такива, които предвиждат развиване на екотуризъм, създаване на конна база, както и изграждане на фотоволтаици.

За подобен тип инвестиции - към разнообразяване на земеделските дейности, могат да кандидатстват и частни лица, които не се занимават със земеделие, но по Мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" от ПРСР 2007-2013 г.

Двете мерки 311 и 312 са най- атрактивни и привличат най- голям интерес към Програмата за развитие на селските райони, включително и по новия прием на проекти, който стартира от 14 юни, посочва Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева.

Одобрените 17 проекта по Мярка 311 бяха разгледани на заседание на Експертна комисия за прозрачност (ЕКОП) на 2 юли - петък, участници в която са и представители на неправителствения сектор. Стойността на субсидията, която ще получат кандидатите, ако успешно изпълнят планираните инвестиции, е 4.8 млн. лв. Предстои до две седмици Фонд "Земеделие" да сключи договори с одобрените кандидати.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg