Пазарът на недвижими имоти в района на Банско е един от най-динамичните през последните три-четири години. Изкупени са повечето парцели, които са подходящи за изграждане на жилища или хотели, а над 80% от тях вече са застроени. Това разбира се става по традиционния стихиен начин, без обезпечение на новите обекти с инфраструктура и други задължителни елементи на градоустройството, съобщава imoti.net.

Принципът на инвеститори и строители тук е един – да се строи бързо и да се продава веднага. Това е така, защото инвестицията в един квадратен метър застроена площ е около 300 евро, а печалбата може да достигне 1100-1200 евро на кв. м. Дори и да се прибавят допълнителните разходи - цена на парцела, изграждане на път и връзки с ВиК - пак остава достатъчно.

Поради тази причина стремежът досега бе за бърза продажба, още повече че клиенти не липсваха. Отминалият зимен сезон обаче показа, че нещата могат и да се объркат. Липсата на сняг и съответно – на туристи – удари сериозно дребните собственици. За големите собственици на имоти провеждането на първенството по биатлон бе единственото събитие, което доведе повечето туристи в Банско – около 5 млн. евро влязоха в големите хотели по време на състезанието.

Така или иначе през април, когато по традиция пазарът на имоти в Банско се оживява в очакване на новия зимен сезон, нещата не изглеждат добре за инвеститорите. Според данни на агенции, работещи активно в региона, цените на апартаментите (старо и ново строителство) не са се променили, в сравнение с месец март. Липсата на поскъпване бе регистрирана и при сегмента на земите в околностите на този туристически център. Така в центъра на Банско средните пазарни цени на стари тухлени апартаменти остават 700 евро на квадратен метър, а новото строителство – 1200 евро.

По-скъпи са предложенията единствено за апартаменти около Ски лифта, където се искат по 1400 евро, но тук предлагането и търсенето са твърде слаби. Най-евтини остават жилищата, които се намират в началото на града. Прави впечатление, че именно там напоследък израснаха цели жилищни комплекси – средните цени на имотите тук са около 1100 евро/кв. м.

Земята в Добринище също е без промяна през април в сравнение с март. Продавачите искат около 60 евро на квадратен метър. В Разлог цените са същите, като разликата е от порядъка на 2-5 евро/кв. м. Само в околностите на голф-комплекса цените остават значително по-високи – 100 евро на кв. м главно поради очакванията за присъствието на платежоспособни голфъри в следващите години.

Прогнозите при това ценово положение са ясни – щом към момента има стагнация на цените, това може да се обясни единствено с намаляване на интереса към многобройните предложения на инвеститори и строители. Независимо от това какви са причините, фактът си е факт, а и паралелът с положението по морските ни курорти се налага от само себе си.

Тук обаче може да се допълни и още нещо – ако до есента нещата на пазара не се регулират и търсенето не нарасне, възможно е да се стигне до срив на сегашните, все още твърде високи, стойности на имотите. Експерти прогнозират, че цените на апартаментите през април 2008 г. ще са вече на нива от 700-800 евро/кв. м, особено ако и зимата не даде признаци, че се завръща.