Средните офертни цени за продажба в кварталите с най-ускорено развитие в южната част на София са почти € 1,000 на кв.м., показва последното проучване на Colliers International.

В утвърдените вече райони, като Докторска градина, Иван Вазов и Лозенец, през първата половина на 2007 г. се наблюдава двуцифрено нарастване на средните продажни цени, съответно с 19%, 11% и 19%.

След понижение през втората половина на 2006 г., Докторска градина компенсира през 2007г. и сега средните офертни цени са малко под € 2,000 на кв.м. В квартал Изток увеличението е най-значително - 51% от юни 2006 до юни 2007 г.

Предлагането на жилищни имоти продължава да нараства със сигурни темпове, като фокусът остава върху развитието на планирани квартали и селища от затворен тип. Такова строителство се наблюдава главно в Малинова Долина, Камбаните, Симеоново, Драгалевци и Кръстова Вада, но поради покачващата се цена на земята, новото предлагане на комплекси от къщи бавно се измества по-далеч от града.

Наемите са се покачили съвсем малко в сравнение с продажните цени. Офертните нива варират съществено, дори в рамките на един и същи квартал, в зависимост от локацията и околностите, качеството на строителство, удобствата и обзавеждането, показва прегледът на жилищния пазар на Colliers International.

В България Colliers International работи от 1991 година и е един от лидерите на пазара на услуги в областта на недвижимите имоти.