Oфертните цени за жилища в София падат

1781
Oфертните цени за жилища в София падат

Последното тримесечие на миналата година оформи на българския пазар на недвижими имоти нов тренд, свързан със забавянето на икономиката в световен мащаб, показва изследване на Colliers International.

Това забавяне успя да засегне всички сегменти на пазара, които реагираха в различна степен и по различен начин на икономическата ситуация.

Търсенето на жилища в София чувствително се сви през последните няколко месеци на 2008 г., като една от основните причини за това е понижението в обема на отпуснатите жилищни заеми, които за ноември 2007 г. спрямо същия период на 2008 г. са намалели с 80%, до 82 млн. евро, а средният размер на лихвените проценти по жилищни заеми се е увеличил с 1-2 базисни пункта.


В същото време, максималната стойност на отпусканите ипотечни кредити намаля от 80-90% на 50-70% от стойността на жилищния имот, а купувачите вече са по-склонни да купуват жилища, които са в по-напреднал стадий на строителство и по този начин избягват възможните рискове.

През втората половина на 2008 г. офертните цени в почти всички столични квартали отчетоха спад, в сравнение с първата половина на годината.

За разлика от цените на жилищата, наемите запазват относително стабилни нива, като все повече хора предпочитат да живеят под наем и да изчакат да видят какво ще се случи на пазара.

Продажбените цени в новите южни квартали на града отбелязват намаление от 9% (кв. "Витоша") до 2% (кв. "Кръстова вада"), въпреки че средните офертни цени на квадратен метър остават над 1 000 евро.

Престижните квартали в София също отбелязаха спад. Най-значителен той бе в "Лозенец", където жилищата паднаха с 8%, в сравнение с първата половина на 2008 г. В кв. "Докторска градина" и "Иван Вазов" спадът бе 2%.

Все пак, темпът на растеж на годишна база за 2008 г. е положителен - кв. "Изток" е с най-голямо процентно увеличение от 18%, следван от "Докторската градина" с 11%.

През първите шест месеца на 2009 г. трудната финансова ситуация ще продължи да оказва влияние на жилищния пазар, тъй като голяма част от планираните проекти ще бъдат забавени или спрени. Много малко нови проекти ще започнат строеж през този период на годината.

Определящи за успеха на имота на пазара ще бъдат принципно най-важните неща за жилищата: инфраструктура, местоположение, достъп, концепция на проекта и др. Търсенето на среден и висок клас жилища ще продължи да намалява, тъй като потенциалните купувачи ще имат трудности с достъпа до финансиране.

Пазарът на жилища ще се движи основно от тези, които имат възможност да плащат в брой, както и от опциите за лизингови схеми и други подобни начини на плащане, предоставени от строители и инвеститори.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

гледката може да е в друга посока
# 0
15:02 | 3 February 2009
съвсем скоро Купувачите ще се молят на Продавачите да купят на старите цени ..но влакът ще е заминал ! ето ча освен общи приказки за РЕАЛЕН СПАД никой не говори-кой иска да падат цени-банки,стр. компании,брокери,продавачи ???
гледка към Витоша
# 1
14:02 | 3 February 2009
СКОРО БРОКЕРЧЕТАТА ЩЕ СЕ МОЛЯТ НА КУПУВАЧИ ЗА 500 ЕВРО/М2.... КАКВИ 1000 ЕВРО, КАКВИ 5 ЛЕВА???????ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg